Inicio / Kepercayaan Kita

Kepercayaan Kita

Print Friendly, PDF & Email

Keyakinan Kita Dhasar

Adventists nganggep Kitab Suci kabeh minangka mung aman lan mung aturan iman lan pangarep-arep. Mulane, doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin-doktrin- Keyakinan ing ngisor iki nyedhiyakake pemahaman lan ekspresi sing dianggep Gereja miturut ajaran Alkitab.

1 Kitab Suci:

Suci Kitab Suci, lawas lan anyar Testaments, sing Sabda ditulis Allah, diwenehi dening gaib inspirasi liwat wong suci Allah sing ngandika lan wrote padha dipindhah dening Roh Suci. Ing Firman iki, Gusti Allah nerangake manungsa kawruh sing perlu kanggo kawilujengan. Kitab Suci punika minangka wahyu ingkang sampurna saking karsanipun. Iki minangka pola karakter, bukti pengalaman, wahyu-wahyu doktrin sing kuwasa, lan rekaman sing bisa dipercaya saka tumindak-tumindak ing sajrone sejarah. 2 Pedro 1: 20, 21; 2 Tim 3: 16, 17; 119: 105; Wit 30: 5, 6; Isa. 8: 20; Yohanes 17: 17; 1 Tess. 2: 13; Mangkene: 4: 12

2. Tritunggal:

Ana siji Gusti Allah: Rama, Putra, lan Roh Suci, persatuan saka telung pribadi langgeng. Gusti Allah punika abadi, maha kuasa, maha welas, luhur, lan langgeng. Panjenenganipun punika tanpa wates lan boten saged mangertos pangertosan manungsa, ananging saged dipunmangertosi lumantar wahyu-Nya. Selamet iku patut disembah, disembah, lan dilindhungi dening kabeh makhluk. | Deut. 6: 4; Mat 28: 19; 2 Warna 13: 14; Efe. 4: 4-6; 1 Pedro 1: 2; 1 Tim 1: 17; Apoc .. 14: 7

3. Gusti Allah Sang Rama:

Gusti Allah, Rama Langgeng, yaiku Sang Pencipta, Aswatama, Sang Pencipta, lan Sang Pencipta kabeh. Dheweke bener lan suci, welas asih lan mulya, alon-alon karo bebendune, lan tresna banget lan kasetyan. Kualitas lan kekuwatan kang ana ing Sang Putra lan Sang Roh Suci uga minangka wahyu saka Sang Rama. Gen. 1: 1; Apoc. 4: 11; 1 Warna 15: 28; Yohanes 3: 16; 1 John 4: 8; 1 Tim 1: 17; Ex. 34: 6, 7; Yohanes 14: 9

4. Gusti Allah Sang Putra:

Gusti Allah, Putra Langgeng, dadi inkarnasi ing Gusti Yesus Kristus. Liwat Panjenenganipun samubarang diciptakake, wataké Gusti Allah dicethakaké, nimbali kawilujengan manungsa lan ngadili jagad. Panjenengané nandhang sangsara lan seda ing salib kanggo dosa-dosa kita lan ing panggonan kita ditangèkaké saka ing antarané wong mati lan munggah ing papan pangibadah ing swarga kanggo kita. Panjenengane bakal rawuh maneh, ing kamulyan, kanggo kaleksanane akhir saka umate lan pemugaran kabeh samubarang. Deleng uga Yohanes 1: 1-3, 14; 1: 15-19; Yohanes 10: 30; 14: 9; Rom. 6: 23; 2 Warna 5: 17-19; Yohanes 5: 22; Lucas 1: 35; Filip. 2: 5-11; Mangkene: 2: 9-18; 1 Warna 15: 3, 4; Mangkene: 8: 1, 2; Yohanes 14: 1-3

5. Gusti Allah Sang Roh Suci:

Gusti Allah, Sang Roh Suci, dipunginakaken kanthi aktif kaliyan Sang Rama lan Sang Putra ing Penciptaan, Inkarnasi, lan Penebusan. Panjenenganipun ngagem inspirasi para panulis Kitab Suci. Panjenenganipun kagungan daya gesang Kristus. Iku narik kawigaten lan ngyakinake manungsa; lan wong-wong sing sensitif wis diperbaharui lan diowahi dening Panjenengane, ing gambar Allah. Dikirim dening Sang Rama lan Sang Putra supaya tansah karo para putrane, Panjenengane maringi hadiah rohani marang pasamuwan, | Gen 1: 1, 2; Lucas 1: 35; 4: 18; Kisah Para Rasul 10: 38; 2 Pedro 1: 21; 2 Warna 3: 18; Efe. 4: 11, 12; Kisah Para Rasul 1: 8; Yohanes 14: 16-18, 26; 15: 26, 27; 16: 7-13

6. Gusti Allah iku nitahake:

Gusti Allah iku nitahake samubarang kabeh, lan mratelakake ana ing Kitab Suci bab pangerten asli saka kegiatan kang kreatif. "Ing enem dinten Gusti ndadosaken swarga lan bumi" ugi sedaya ingkang gadhah gesang ing bumi, lan lenggah ing dinten kapitu ing minggu kapisan. Deleng uga Gen. 1; 2; Ex. 20: 8-11; 19: 1-6; 33: 6, 9; 104; Mangkene: 11: 3; Jo 1: 1-3; 1 Cl: 16,17

7. Sifat manungsa:

Manungsa lan wanita padha kabentuk ing gambar Allah karo individualitas, kekuwatan lan kebebasan kanggo mikir lan tumindak. Sanadyan diciptakake minangka makhluk bebas, saben iku minangka persatuan ora bisa dipisahake saka badan, pikiran, lan jiwa, lan gumantung marang Gusti Allah kanggo urip, napas, lan kabeh. Nalika wong tuwané sing sepisanan ora manut marang Gusti Allah, dheweke mbantah katergantungan marang Panjenengané lan ambruk saka posisi sing dhuwur ing sangisoré Gusti Allah. Gambar saka Allah ing wong-wong mau ana cacad, lan padha dadi subyek pati. Keturunane nyatakake alam sing wis mati iki lan akibate. Deleng uga Gen. 1: 26-28; 2: 7; Salt. 8: 4-8: 17 Para Rasul: 24-28; Gen. 3; Salm. 51: 5; Rom. 5: 12-17; II Werna 5: 19 lan 20

8. The Great Controversy:

Kabeh manungsa saiki wis ana ing konflik gedhe antarane Kristus lan Iblis sajroning karakter Gusti Allah, hukum lan kadhaulatan saka Universe. konflik punika asalipun swarga nalika kang digawe, endowed karo ingatase hak bebas saka pilihan, ing poto-exaltation dadi Iblis, mungsuh Allah, lan mimpin menyang kraman bagean saka malaekat. Diwaca dening kabeh titah, donya iki wis dadi konflik universal, ing ngendi Gusti Allah tresna bakal ditindakake. Deleng uga Apoc. 12: 4-9; Isa. 14: 12- 14; Ezeq. 28: 12-18; Gen. 6-8; II Ped. 3: 6; Rom. 1: 19-32; 5: 19-21; 8: 19-22; Mangkene: 1: 4-14; Aku Warna 4: 9

9. Urip, pati lan wungunipun Kristus:

Ing gesang Kristus mituhu sampurna kanggo Gusti Allah, gerah Kang, seda lan wungunipun, Gusti Allah sing kasedhiya mung sarana wadon dosa manungsa, supaya wong-wong sing nampa wadon iki dening iman bakal nduwèni urip langgeng, lan kabeh nggawe luwih mangerteni katresnan tanpa wates lan suci saka Sang Pencipta. Deleng uga S. John 3: 16; Isa. 53; II 5: 14, 15 lan 19-21; Rom. 1: 4; 3: 25; 4: 25; 8: 3 lan 4; Filip. 2: 6-11; Aku S. João 2: 2; 4: 10; Col. 2: 15

10. Pengalaman kawilujengan:

Ing katresnan lan sih-rahmat kang tanpa wates, Gusti Allah nitahake Kristus, kang ora ngakoni dosa, dadi dosa kanggo kita, supaya kita dadi bebener ana ing Panjenengane. Dipandu Roh Suci, kita ngraosaken kabutuhan kita, ngakeni dosa kita, mratobat saking dosa kita, lan pitados ing Gusti Yesus minangka Gusti lan Kristus minangka Pengganti lan Conto. Iman iki sing nélakaké kaslametan asalé saka panguwaosé Pangéran lan minangka sih-rahmaté Gusti Allah. Liwat Kristus kita kabenerake, diadopsi minangka putra lan putri saka Gusti Allah lan dibebasake saka panguwasa dosa. Liwat Roh, kita lair manèh lan kasucèkaké; Roh mundhut pikiran kita, nyerat hukum Allah, hukum cinta, ing ati kita, lan kita nampa daya kanggo mimpin urip suci. Kanthi tetep ana ing Panjenengane, kita dadi pandherekipun ing alam ilahi lan nduweni kepastian kawilujengan saiki lan ing Pengadilan. Deleng uga 27: 1; Isa. 12: 2; Jonas 2: 9; S. John 3: 16; II Werna 5: 17-21: Gal. 1: 4; 2: 19 lan 20; 3: 13; 4: 4-7; Rom. 3: 24-26; 4: 25; 5: 6-10; 8: 1-4, 14, 15, 26, lan 27; 10: 7; Aku Warna. 2: 5; 15: 3 lan 4; Aku S. João 1: 9; 2: 1 lan 2; Ef. 2: 5-10; 3: 16-19; Gal. 3: 26; S. John 3: 3-8; S. Mat. 18: 3; Aku S. Ped. 1: 23, 2: 21; Mangkene: 8: 7-12

11. Wutah ing Kristus:

Dening pati ing salib Gusti Yesus menang liwat pasukan ala. Dheweke ngalahake roh-roh sétan-sétan sajrone pelayanan ing bumi lan nyuwil-nyuwil kekuwatane lan ndadekake tujuan akhire. Kemenangan Yesus menehi kita kamenangan atas pasukan ala sing terus ngupayakake ngontrol kita nalika kita lumaku bebarengan karo Panjenengane kanthi tentrem, kabungahan, lan jaminan cinta-Nya. Saiki Roh Suci manggon karo kita lan menehi kita daya. Kanthi terus-terusan setya marang Gusti Yesus minangka Juruwilujeng lan Gusti, kita diparingake saka bebaya tumindak kita sadurunge. Kita ora lagi manggon ing pepeteng, wedi marang kekuwatan piala, ora nggatekke, lan ora duwe teges cara urip lawas kita. Ing kamardikan anyar iki ing Gusti Yesus, kita disebut kanggo tuwuh dadi rupa saka karakter kang, persekutuan dina karo Gusti ing pandonga, dipakani ing Sabdanipun, tapa ing lan ing Providence Kang, singing masmur Kang, kumpul sesarengan ing pangibadah , lan melu ing misi Gereja. Kanggo sing ombone sing kita menehi dhéwé layanan cinta kanggo sing watara kita lan kanggo Witness kawilujengan Kang, ngarsane pancet saka Gusti ing kita, liwat Roh bentuk saben wayahe lan saben tugas menyang pengalaman spiritual. Deleng uga JABUR 1: 1, 2; 23: 4; 77: 11, 12; Kolose 1: 13, 14; 2: 6, 14, 15; Lucas 10: 17-20; Efesus 5: 19, 20; 6: 12-18; I Tesalonika 5: 23; II Pedro 2: 9; 3: 18; II Korintus 3: 17, 18; Filipi. 3: 7-14; I Tesalonika 5: 16-18; Matius 20: 25-28; Yohanes 20: 21; Galatia 5: 22-25; Rumus 8: 38, 39; Aku John 4: 4; Ibrani 10: 25.

12. Gereja:

Gréja punika komunitas pitados ingkang ngakeni Gusti Yesus Kristus kagem Gusti lan Juruwilujeng. Kita nyawiji kanggo nyembah kanggo tetunggalan, kanggo instruksi ing Sabda, kanggo perayaan Panutup Gusti, kanggo layanan kanggo kabeh manungsa lan kanggo proklamasi donya ing Injil. Gréja punika kulawarga Allah. Gréja punika badan Kristus. | Gen. 12: 3; Kisah Para Rasul 7: 38; S. Mat. 21: 43; 16: 13-20; S. John 20: 21 and 22; Kisah Para Rasul 1: 8; Rom. 8: 15-17; Aku Warna. 12: 13-27; Ef. 1: 15 lan 23; 2: 12; 3: 8-11 lan 15; 4: 11-15

13. Sisa lan misi sing:

Gréja, ing saindenging sajarah, dumadi saka kabeh wong kang pracaya ing Kristus; nanging ing jaman kepungkur, wektu tumiba murtat, remnant wis disebut metu supaya tetep commandments Allah lan iman ing Gusti Yesus. Sisa iki nyritakake kedadeyan ing dina pangadilan, mratelakake bab kawilujengan dening Sang Kristus, lan ngetrapake pendekatan kedatangan kaping pindhone. Deleng uga S. Mar. 16: 15; S. Mat. 28: 18-20; 24: 14; II Werna 5: 10; Apoc. 12: 17; 14: 6-12; 18: 1-4; Ef. 5: 22-27; Apoc. 21: 1-14

14. Kesatuan awak Kristus:

Gereja kuwi badan sing akeh anggota, diarani saben bangsa, suku, basa lan wong. Kita kabeh padha karo Kristus. Liwat wahyu Jahshua Kristus ana ing Kitab Suci, kita nyatakaké iman lan pangarep-arep sing padha, lan awaké dhéwé sing dadi seksi. Kesatuan iki nemokake sumber kasebut ing kamanunggalan triune Gusti Allah, sing wis ngetrapake kita minangka anak-anake. | Salt. 133: 1; Aku Warna. 12: 12-14; 17 Para Rasul: 26 lan 27; II Werna 5: 16 lan 17; Gal. 3: 27-29; 3: 10-15; Ef. 4: 1-6; S. John 17: 20-23; S. Tiago 2: 2-9; Aku S. João 5: 1

15. Baptisan:

Liwat baptisan, kita ngakoni iman kita ing pati lan kebangkitan Yesus Kristus, lan mbuktekaken kita seda tumrap dosa lan tujuan kita lumampah ing kabegjan gesang, dipuntampi minangka anggota saking Gereja-Nya. Punika kadhangkala ing salebetipun toya lan nderek piwulang ing Kitab Suci lan nampi ajaranipun. 3 Mat: 13-16; 28: 19 lan 20; Kisah Para Rasul 2: 38; 16: 30-33; 22: 16; Rom. 6: 1-6: Gal. 3: 27; Aku Warna. 12: 13; Kolom 2: 21 lan 13; Aku S. Ped. 3: 21

16. Perjamuan Suci:

Perjamuan Suci iku partisipasi ing lambang awak lan getih Yesus minangka ekspresi iman marang Panjenengane, Juruslamet lan Gusti kita. Preparation melu pemeriksaan nurani, tobat, lan ngaku. Guru ngawontenake upacara ngumbah mlaku kanggo makili pemurnian sing anyar, kanggo ngumumake kekarepan kanggo ngabekti marang siji lan sijine kanthi keremitan kaya Kristus lan kanggo nyegerake ati kita ing katresnan. Deleng uga S. Mat. 26: 17-30; Aku Warna. 11: 23-30; 10: 16 lan 17; S. John 6: 48-63; Apoc. 3: 20; S. John 13: 1-17

17. Peparinge Rohani lan Ministries:

Gusti Allah paring pitulung marang kabeh anggota Gereja-Nya, ing kabeh umur, karunia kasukman, diwenehake dening kegiatan Roh Suci, kang disebarake kanggo saben anggota minangka Panjenenganipun kepengin. Bebungah kasebut nyedhiyakake kabeh skill lan pelayanan sing perlu dening Gereja kanggo netepake tugas-tugas kang ditindakake. Sawetara anggota disebut dening Gusti Allah lan ditampa dening Roh kanggo fungsi sing diakoni dening Gereja ing pastoral, evangelist, pelayanan apostolik lan piwulang. Deleng uga Rom. 12: 4-8; Aku 12: 9-11, 27, lan 28; Ef. 4: 8 lan 11-16; II Werna 5: 14-21; 6 Para Rasul: 1-7; Aku Tim 2: 1-3; Aku S. Ped. 4: 10 lan 11; Col. 2: 19; S. Mat. 25: 31-36

18. Bebungah Wangsit:

Salah siji peparinge Roh Suci yaiku prophecy. Bebungah iki minangka fitur saka gereja sing ditinggalake lan ditampilake ing pelayanan Ellen G. White. Minangka utusan saka Gusti, tulisan kasebut minangka sumber bebener sing terus-terusan lan wewenang lan nyedhiyani pitenah, panuntun dhumateng, instruksi, lan koreksi kanggo Gereja. Deleng uga Joel 2: 28 lan 29; 2 Para Rasul: 14-21; Mangkene: 1: 1-3; Apoc. 12-17; 19: 10

19. Hukum Allah:

Prinsip-Prinsip Agung hukum Allah sing diwujudake ing Sepuluh Perintah lan dicontek ing urip Kristus. Wong-wong mau nyebutake katresnan, kekarepan, lan tujuan kanggo tumindak lan hubungan manungsa, lan ngiket ing kabeh wong ing kabeh umur. Aturan iki mbentuk basis prajanjian Allah karo umatNe lan standar ing pangadilan Allah. Deleng uga Ex. 20: 1-17; S,. Mat 5: 17; Deut. 28: 1-14; 19: 7-13; S. John 14: 15; Rom. 8: 1-4; Aku S. João 5: 3; S. Mat. 22: 36-40; Ef. 2: 8

20. Sabanjure:

Sing nitahake sing apik, sawisé enem dina Creation, minggah ing dina kapitu lan gawe Sabat kanggo kabeh wong minangka peringatan Penciptaan. Pepakon kaping papat angger-angger Gusti Allah mbutuhake pengetan Sabat dina kapitu iki minangka dina istirahat, pangibadah lan pelayanan, selaras karo ajaran lan praktik Yesus, Pangerane dina Sabat. Deleng uga Gen. 2: 1-3; Ex. 20: 8-11; 31: 12-17; S. Luc. 4: 16; Mangkene: 4: 1- 11; Deut. 5: 12-15; Isa. 56: 5 lan 6; 58: 13 lan 14; Lev 23: 32; S. Mar. 2: 27 and 28

21. Kristen Kesetiaan:

We are stewards of God, tanggung jawab kanggo Panjenenganipun kanggo nggunakake wektu lan kesempatan sing cocok, kepemilikan, lan pangestune bumi lan sumber daya, kang digawe ing kita. Kita kenal hak kepemilikan saka Gusti Allah liwat layanan setya marang Gusti Yesus lan fellow wong kita, lan bali prasepuluhan lan menehi kurban kanggo proklamasi Injil lan dhukungan lan wutah saka pasamuwan. Deleng uga Gen. 1: 26-28; 2: 15; Haggai 1: 3-11; Bad 3: 8-12; S. Mat. 23: 23; Aku Warna. 9: 9-14

22. Tumindak Kristen:

Kita diarani dadi wong-wong mursid sing mikir, ngrasa lan tumindak miturut prinsip-prinsip Swarga. Supaya Roh nggawé ulang ing kita sifat Gusti kita, kita mung melu ing bab-bab sing mujudake kesucian, kesehatan, lan bungah kaya karo Kristus. Deleng uga Aku S. João 2: 6; Ef. 5: 1-13; Rom. 12: 1 lan 2; Aku Warna. 6: 19 lan 20; 10: 31; Aku Tim 2: 9 lan 10; Lev 11: 1-47; II Werna 7: 1; Aku S. Ped. 3: 1-4; II Werna 10: 5; Filip. 4: 8

23. Perkawinan lan kulawarga:

Marriage wis ditetepake ing Eden lan dikonfirmasi dening Yesus minangka persatuan seumur hidup antarane wong lanang lan wadon ing sesambetan cinta. Kanggo wong Kristen, prasetya ningkah karo Gusti Allah uga karo pasangan, lan mung kudu dianggep ing antarane mitra sing nduweni iman sing padha. Wonten bab pegatan, Gusti Yesus mucal bilih tiyang ingkang megat pasanganipun, kajawi jalaran cabul, lan nikah sanesipun, nglakoni zina. Gusti Allah mberkahi kulawarga lan mersani anggota kanggo mbantu saben liyane kanggo nampa kadewasan lengkap. Para wong tuwa kudu nyinau anak-anake supaya tresna marang Gusti lan manut marang Panjenengane. Deleng uga Gen. 2: 18-25; Deut. 6: 5-9; S. John 2: 1-11; Ef. 5: 21-33; S. Mat. 5: 31 lan 32; 19: 3-9; Wit 22: 6; Ef. 6: 1-4; Bad 4: 5 and 6; S. Mar. 10: 11 and 12; S. Luc. 16: 18; Aku 7: 10 lan 11 Color

24. Kamentrian Kristus ing Sanctuary Surgawi:

Ana papan suci ing swarga. Ana ing Panjenengane, Kristus mratélakaké minangka kawilujengan tumrap kita, nyedhiyakake kanggo para pitados manawa kurban-kurban penebusan dosa sing kasedhiya kanggo salib. Dheweke dadi sumpah minangka Imam Agung kita lan miwiti pelayanan Khotbah ing sajrone minggat. Ing 1844, ing pungkasan periode sunnat 2300 dina / taun, Panjenenganipun miwiti tahapan kaping kalih lan pungkasanipun kangge nglancaraken pandamelipun. Pengadilan investigatif ngandhakake marang makhluk swarga sing antarane wong mati bakal pantes kanggo duwe bagean ing kebangkitan sing kapisan. Iku uga nduduhake sing ing urip wis disiapake kanggo agensi menyang Kraton langgeng. Penyempurnaan pelayanan Kristus bakal nandhani pungkasan wektu sih-rahmat kanggo manungsa sadurunge Advent kaping loro. Deleng uga Mangkene: 1: 3; 8: 1-5; 9: 11-28; Dan 7: 9-27; 8: 13 lan 14; 9: 24- 27; 14 #: 34; Ezeq. 4: 6; Bad 3: 1; Lev. 16; Apoc. 14: 12; 20: 12; 22: 12

25. Pungkasane Kristus:

Rawuhé Kristus sing kapindho yakuwi pangarep-arepé Rahwana. Tekané Juruwilujeng bakal dadi harfiah, pribadi, katon lan universal. Deleng uga Tito 2: 13; S. John 14: 1-3; Kisah Para Rasul 1: 9- 11; Aku Tess. 4: 16 lan 17; Aku Warna. 15: 51-54; II Tess. 2: 8; S. Mat 24; S. Mar. 13; S. Luc. 21; II Tim 3: 1-5; Joel 3: 9-16; Mangkene: 9: 28

26. Pati lan Wunguné:

Upah dosa iku pati. Nanging Gusti Allah, mung siji sing langgeng, bakal menehi urip langgeng kanggo wong sing wis ditebus. Nganti dina iku, pati iku sawijining negara sing ora sadar kanggo kabeh wong. Deleng uga Aku Tim 6: 15 lan 16; Rom. 6; 23; Aku Warna. 15: 51-54; Ecles. 9: 5 lan 6; 146: 4; Aku Tess. 4: 13-17; Rom. 8: 35-39; S. John 5: 28 and 29; Apoc. 20: 1-10; S. John 5: 24

27. Milenium lan pungkasane dosa:

Milenium iki minangka pamrentahan Kristus taun salawase para kudusé ing swarga antarané kabangkitan kapisan lan kapindho. Sajrone wektu iki, wong-wong duraka sing mati bakal diadili. Ing pungkasan periode iki, Kristus karo keturunan saka Surga menyang Bumi. Wong mati sing duraka bakal ditangekake lan, karo Ratun Setane lan para malaekat, bakal ngubengi kutha; nanging geni Allah bakal ngobong lan ngresiki bumi. Semesta bakal dadi bebas saka dosa lan wong dosa. Deleng uga Apoc. 20; Zac. 14: 1-4; Jer. 4: 23-26; Aku Warna 6; II S. Ped. 2: 4; Ezeq. 28: 18; II Tess. 1: 7-9; Apoc. 19: 17, 18, lan 21

28. Kanggo Bumi anyar:

Ing Bumi Anyar, ing ngendi kabeneran manggon, Gusti Allah bakal nyedhiyakake omah langgeng kanggo lingkungan sing ditebus lan sampurna kanggo urip langgeng, katresnan, kabungahan, lan sinau, ing ngarsane. Deleng uga II S. Ped. 3: 13; Gen. 17: 1-8; Isa. 35; 65: 17-25; S. Mat. 5: 5; Apoc. 21: 1-7; 22: 1-5; 11: 15.

Hubungi Kami!
GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!