Inicio / Sepuluh Perintah

Sepuluh Perintah

Print Friendly, PDF & Email

PANDUAN PERMOHONAN

KELUARAN ALLAH

20 EXODUS


Sepuluh Perintah utawa Decalogue yaiku jeneng sing diwenehake kanggo hukum (aturan) sing ditulis dening Gusti Allah ing rong papan watu lan dikirim menyang Nabi Musa ing Horeb (3 Exodus) ing semenanjung Sinai.

Semenanjung Sinai: Semenanjung pegunungan lan ara-ara samun ing Mesir, antarané gulf Suez lan Aqaba. A semenanjung, saka paene Latin (meh) lan insula (pulo), minangka pambentukan geologi sing dumadi saka perpanjangan daratan saka wilayah sing luwih gedhe sing diubengi dening banyu ing meh kabeh, kajaba kanggo sebrang tanah sing nyambungake karo wilayah sing luwih gedhe, diarani hama. klik lan ndeleng Semenanjung Sinai.

DUA KABELAN LAW

Tablet kasebut duweni sepuluh aturan moral sing ditampa dening Nabi Musa saka Gusti Allah kanggo umate (Exodus 19, Exodus 20. 1-17 lan 31 Exodus. 18).

Apa papan iku gaya alun utawa kolonial, ora masalah. Apa godhong ragu yaiku: Amarga loro tablet tinimbang siji, sawise kabeh sepuluh commandments bakal pas gampang ing siji Papan, mangkono gampang handling.

Mecahi sawijining bagian Alkitab sing ana Mateus 22. 34 a 40, nalika para Farisi njaluk pitulung marang Gusti Yesus apa angger-angger sing paling gedhe ing angger-anggering Toret, aku wiwit ngerti alasan kanggo loro tablet tinimbang siji. Waca wacana Kitab Suci ing ngisor iki.

ANGGOTA UTAMA - Matius 22. 34-40

Wong Farisi bareng krungu nèk Gusti Yésus wis ngrungkepi piwulangé wong Saduki, terus pada nglumpuk. Lan salah siji saka wong-wong mau, dokter dhawuh, nyuwun supaya dheweke nyoba, matur, Guru, apa tegese angger-anggering Toret?? Gusti Yesus banjur ngandika marang wong mau: "Sira tresnaa marang Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu kalawan gumolonging atimu lan kalawan gumolonging atimu lan kalawan gumolonging atimu." Iki minangka pepakon pisanan lan gedhe. Lan liyane, kaya iki, yaiku: Sira tresnaa marang sapepadhanira kaya awakira dhewe. Saka loro pepakon iki, kabeh angger-anggering Toret lan para nabi.

Ing wacana ing ndhuwur kita weruh divisi ing hukum Allah: Waca "Iki loro commandments nggantung kabeh hukum lan para nabi."

Wacana iki uga ana Marcos 12. 28-34.

Bisa ditemokake ing wacana Kitab Suci ing ndhuwur yen Gusti Yesus mung nyatakake apa sing dikenal para sarjana: Kanggo tresna marang Gusti Allah ing sadhuwure samubarang (Ulangan 6.5), lan pepadhamu minangka dhewe (Leviticus 19. 18), Iki commandments loro gumantung ing kabeh hukum lan para nabi.. Nanging sanadyan padha ngerti bab angger-anggering Gusti Allah, wong-wong Farisi wis nglakoni dina Sabat minangka pepakon sing paling gedhe, nanging kanggo Gusti Yesus ora ana pepakon sing luwih gedhe tinimbang liyane.

Nanging amarga Gusti Allah paring piweling marang rong prasetya?

Ora ana akun alkitabiah saka Gusti Allah nulis 4 commandments ing siji Papan lan enem ing liyane, nanging kita ngerti sing padha ditulis dening Gusti Allah ing rong tablet watu kapisah (19 Exodus, 20 Exodus, lan 31 Exodus. 18). Nanging yen sampeyan duwe paling ora pangerten tembung Allah sampeyan bakal rauh ngerti sing papat Pituduh pisanan nuduhake Gusti Allah kanggo manungsa, lan liyane enem saka manungsa marang manungsa, lan ora ana siji wae sing luwih gedhe tinimbang liyane. Mulane padha ditulis ing tablet kapisah. Apa sing diomongake Yesus marang wong-wong Farisi yaiku: Yen sampeyan tresna marang Gusti Allah, tetepa papat Dhawuh-dhawuh sing kapisan, lan yen sampeyan tresna marang pepadhamu kaya dhewe, tetep wong liyaenem. Wong-wong Farisi ngerti-ngerti bebener iki, nanging padha nindakaké dina Sabat ing pérangan liya, lan nggawé tradhisi wong kanggo dina kuwi, saéngga mbatalaké angger-angger papat.

PITUTUR ALLAH - Exodus 20. 1-17.

Gusti Allah dipérang dadi rong bagéan hukum sing, pisanan angger papat nuduhake mituhu manungsa kanggo Gusti Allah, lan liyane enem, nuduhake mituhu saka wong kanggo wong, kok padha ditulis ing tablet dipisahake. Coba goleki angger-angger ing ngisor iki lan deleng kenapa loro papan kasebut.

      Saka pisanan nganti kaping papat - saka Allah kanggo manungsa

Gusti Allah banjur ngandika kabeh: "Aku iki Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, kang nuntun kowe saka ing tanah Mesir, saka ing papan pangawulan."Kowe ora duwe allah liyane sadurunge kula..

2 - Sira ora nggawe marang panjenengan apa image Graven, utawa tetironing apa bae kang ana ing langit ndhuwur utawa ing bumi ngisor utawa ing banyu sangisoring bumi. Kowe aja sujud utawa ngabekti marang dheweke. kanggo aku marang Pangéran Allahira, iki Allah kang sujanan, kang males kaluputane bapa marang anak marang generasi katelu lan papat wong sing sengit marang Aku, lan nuduhake sih marang ewu wong sing tresna marang Aku lan netepi pepakeningSun.

3 - Kowe aja njupuk asmaning Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu tanpa guna; amarga Sang Yehuwah ora bakal nyingkirake wong kang ora luput saka asmane.

4 - Elinga dina Sabat, supaya tetep suci.. Enem-dina kowe bakal padha nggarap, lan nindakake kabeh pagaweanmu; nanging dina kapitu iku dina Sabat Sang Yehuwah, Gusti Allahmu. Ing dina iku kowe aja gawe apa-apa, utawa kowe, utawa anakmu lanang utawa wadon, utawa abdimu, utawa abdimu, utawa kéwanmu, utawa wong manca sing ana ing gapuranmu. Kanggo ing sajamaha dina Pangeran Yehuwah nitahake langit lan bumi, sagara, lan kabeh sing ana ing kono, lan ngaso dina kapitu. Mulane Gusti mberkahi dina Sabat, lan ngemudheni dhewek.

                MUNGKIN KELUARGA KEPENTINGAN TAHUN PAKET

Sira ngajènana bapa lan biyungira, supaya turunira ana ing tanah sing diparingake dening Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu marang sira.

6 - Sampeyan ora bakal matèni.

7 - Sampeyan ora bakal laku jina.

8 - Sampeyan ora bakal nyolong.

9 - Sampeyan ora bakal menehi saksi palsu marang pepadhamu.

10 - ora melik marang omahe pepadhanira, sira aja mélik bojoné sapepadhanira kang, utawa manservant, utawa wadon, utawa sapi, utawa bokong, utawa apa sing Paduka pepadhamu kang.

Panjelasan Alkitab

Iki minangka subyek sing kontroversial, supaya kita bakal nemtokake pokok-pokok dhasar iki, nyoba njawab pitakon umum kayata: muga-muga UU wis dibusak utawa isih sah? Apa sing disebut Law? Apa fungsi saka Hukum? Apa Law salawasé? Apa kita bisa njaga supaya bisa kasil?

Kita nemokake Hukum Suci Allah ing Pangentasan 20: 3-17, kita umum nyebut kasebut Commandments sepuluh; ayo ningali saben wong lan apa tegese:

  • 1º Mandamento (VS 3): "Kowe aja duwe allah liyane sadurunge kula."Pepakon iki nuduhake marang panyembahan ala. Idolatri iku nyembah brahala lan brahala iku apa wae sing kita sijine ing panggonan Gusti Allah. Nalika kita mungkasi nindakake pengabdian kita marang Gusti Allah ing omah utawa ing Gréja, apa maneh, kaya nonton acara TV sing kita seneng; kita gagal kanggo nglakoni kanggo nyinaoni Sabda Allah lan déning pandonga, ing pungkasan ora ngaturake part wektu kita marang Gusti Allah, nanging ngidini karya, pasinaon, nuduhake, hiburan, dating, friendships utawa tindakan liya kita njupuk wektu iki sing kudu darmabakti khusus kanggo Gusti Allah ing gesang kita, kita wis nglanggar angger-angger iki. Yesus Kristus piyambak nanggapi setan sak godaan:"Sampeyan bakal nyembah marang Gusti Allahmu lan ngabekti marang Panjenengane."(MATEUS 4: 10 munggah).Nyembah Sétan utawa liya-liyané, sanadyan mesthine kanggo Gusti Allah uga, sapa sing nampani ibadah iki yaiku Iblis, amarga kaya-kaya maca ayat-ayat kasebut, Gusti mung nrima nyembah kanggo Panjenengane lan ora ana liyane. Iku sumelang ndeleng wong sing ngerti kabeh urip penyanyi utawa aktor sing misuwur, nanging ora ngerti apa-apa bab Panyipta Gusti Allah dhewe.
  • 2º Mandamento (VS 4-6): "Kowe aja gawe awakmu dhewe minangka patung, utawa pasemon apa sing ana ing langit ing ndhuwur, utawa ing ngisor bumi, utawa ing banyu ana ing sangisoring bumi. kowe aja sujud nyembah marang wong-wong mau lan aja ngabekti. kanggo aku marang Pangéran Allahira, iki Allah kang sujanan, kang males kaluputane bapa marang anak marang generasi katelu lan papat wong sing sengit marang Aku, nanging nuduhake sih-kadarman kanggo ewu wong sing padha tresna marang Aku lan netepi pepakeningSun. "Kajaba kanggo ing Pepakon sadurungé, iki uga nuduhake brahala, nanging iki sing luwih spesifik, tawaran langsung ing gambar Graven nyembah, yaiku Reca iki digawé saka kayu, plester, watu, logam utawa materi liyane ing wangun kewan utawa wong, uga engravings ing sawetara papan tembok, sing siji devotes pengabdian agama, ngarahake wong-wong mau dungane, Greetings lan malah porsi wong banyu lan pangan; iki kanggo nyembah gambar ukiran, sing nindakake iki, nglanggar angger-angger iki. Ana sing ngomong padha nindakake ritual agama kuwi, ora karo tujuan ibadah, nanging saking bab kanggo Rasul suci lan wong-wong sing urip dadi cedhak Gusti Yesus sing angsal sipat sutji; oke kuwi uga wis bener angsal sipat karakter Yesus, nanging ing wektu ora dadi pantes ibadah, minangka wong kuwi nuduhake kanggo sujud sadurunge gambar sing mesthine makili sawetara saka wong-wong iki sing mlaku supaya cedhak Gusti Yesus. Rasul Yohanes nyembah ana ing ngarsané malaékat supaya nyembah marang Panjenengané, nanging Malaekat piyambak, sing tansah urip ing ngarsané Gusti Allah lan sing pancèn nduwèni karakter suci, ora gelem disembah, lan menehi saran marang Yohanes:"... Deleng, aja gawe! Aku iki pangonmu, lan uga para sadulurmu para nabi, lan netepi ukara ing kitab iki. Padha ngabekti marang Gusti Allah. "(APOCALYPSE 22: 9).Yen malah Angel nyata, saka sisih Allah piyambak, ora gelem bakal nyembah lan isih ngandika: "Wong", IE abdi abdi, mbayangno yen ana kena nyembah sae urusan kawula, mung kanggo duwe wangun soko kita ngerti!
  • 3º Mandamento (VS 7):"Kowe aja ngarani asmane Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, tanpa guna, awit Pangeran Yehuwah ora bakal nyingkirake tanpa kaluputan kanggo numpes asmane."Pepakon iki mrentah reverence nalika ngucapake jeneng Gusti Allah. Jeneng Gusti Allah ora bisa diucapake kanthi lelucon lan lelucon, ora ana ing momen murka, kaya sing kerep banget kedadeyan nalika wong ngalami keduwung, padha ngomong, "Duh Gusti Allah!" Ing swara luhur. Aturan kasebut tegese yen affirm sing sapa nglanggar, Gusti Allah ora bakal nganggep dheweke dadi wong sing ora salah. Iki amarga kasunyatan sing"Ora ana kaslametan ing samubarang liyane: kanggo ora ana jeneng liyane ing swarga sing ana ing antarane manungsa, kang bakal kapitulungan rahayu."(ATOS 4: 12).Ayo kita elinga yen ora jeneng, kuwi jenenge Gusti Allah! 
  • 4º Mandamento (VS 8-11): "Elinga dina Sabat, supaya tetep suci. Enem dina kowe bakal padha nggarap, lan nindakake kabeh karya panjenengan, nanging dina kapitu iku dina Sabat Sang Yehuwah, Gusti Allahmu. Kowe aja gawe apa-apa, kowe, utawa anakmu, utawa anakmu lanang utawa wadon, utawa baturmu, utawa kewanira, utawa wong manca sing ana ing gapuranira. Kanggo ing enem dino Gusti digawe swarga lan bumi, segara lan kabeh sing ana ing wong-wong mau, nanging ing dina kapitu, dheweke kendel. Mulane Gusti mberkahi dina Sabat, lan ngemudheni dhewek. "Iki pepakon disebut "The Seal Allah" amarga iku printah sing ngenali legislator saka sakehing angger-angger iki Rulers duwe segel, kang ana ing identifikasi, fungsi lan ukum saka iku .; angger-angger iki ngenali Lawgiver minangka Gusti Allah piyambak, nemtokake fungsi-fungsine minangka Pencipta lan ngetrapake yurisdhiksi minangka nguwasani kabeh. Yesus uga netepi dina Sabat"Nalika rawuh ing Nasaret ing pundi piyambakipun dipunwangsulaken, piyambakipun tindak dhateng papan pangibadah ing dina Sabat, miturut adatipun, lan piyambakipun wangsul malih."(LUCAS 4: 16). Lan ing mangsa ngarep, nalika Gusti Allah nanggel dosa ing Bumi Anyar, wong-wong sing ditebus bakal terus nyembah marang Gusti Allah ing dina Sabat, kaya sing kasebut:"Saka rembulan anyar menyang ing ngarepe wong liya, lan saka sabat siji kanggo wong liyane, aku wis weruh kabeh wong nyembah ana ing ngarsane," pangandikane Sang Yehuwah.(ISAÍAS 66: 23).Ing maca Kitab Suci, jelas yen ing wektu ora Gusti Allah ngganti dina suci-Nya ing sajrone dina apa wae, utawa dheweke ora ngidini sapa nglakoni. Kabar saiki, ing ungkapan"Kula Sabtu"sing diulang ing ayat kasebut:"Ing dina Sabat Aku bakal netepi dina Sabatku, lan Aku bakal netepi paseksiku. Aku iki Pangéran. "e"Ing dina Sabat Aku bakal netepi ing dina Sabat, lan papan suciKu bakal Sunparingi."(LEVITICUS 26: 2e19: 30masing-masing); Kene kita waca cetha carane Gusti Allah ndadekake titik kang dina lan menarik kanggo Wigati uga sing loro ayat iki, Allah dhawuh kita tetep ing dina suci lan ngabekti suci kang ... ora iki ora ngawula kanggo ngelingake kita dina apa kita kedhah kanggo Gréja kanggo nyembah marang Gusti? Gusti Yesus piyambak nyatakake piyambak minangka Pangerane dina Sabat, ing pernyataan sabanjure kasebut kaping telu ing Kitab Suci:"Sabab Putraning Manungsa iku Gustine dina Sabat."(MATEUS 12: 8);"Mulane Putraning Manungsa iku jumeneng dadi Gustine dina Sabat."(MARCOS 2: 28)e"Gusti Yesus banjur ngandika marang wong-wong mau:" Putrane Manungsa iku uga Gustine dina Sabat "(LUCAS 6: 5). Lan ana uga pitutur Ilahi saka janji babagan dina Sabat ing Kitab Suci:"Yen kowe nyingkur defiling dina Sabat, saka mengkono penggalihipun dhumateng Paduka ing dina suci, lan nelpon dina Sabat bungahaken, suci Pangéran, mulya, lan pakurmatan bakal ora nduwé cara, sanadyan njupuk sampeyan Aku bakal ndadèkaké kowé munggah ing panggonan sing dhuwur dhéwé, lan aku bakal ngidungaké kowé karo pusakané leluhurmu Yakub, lan tutuké Pangéran wis ngandika. "(ISAÍAS 58: 13-14).
  • 5º Mandamento (VS 12): "Sira ngajènana bapakmu lan ibumu, supaya turunmu lestari ana ing tanah sing diparingaké déning Pangéran Allahmu."Ngurmati bapak lan ibune tegese saliyane nggatekake tuwane biologis, uga ngurmati adopters lan panguwasa ing ndhuwur kita. Iki minangka salah sawijining pepakon sing dipitakonake Gusti Yesus marang wong enom sing sugih:"Kowe ngajènana bapa lan biyungmu, lan kowé tresna marang pepadhamu kaya awakmu dhéwé"(MATEUS 19: 19)Gusti Yesus maringi pepenget ing pérangan pisanan ing ayat lan diringkes ing bagéyan kaping kalih ing pungkasan Pangéran Hukum, ingkang ngrujuk babagan cara kita kedah ngandhut sesambetan kaliyan manungsa.
  • 6º Mandamento (VS 13): "Kowe aja mateni."Iki katon kaya Pepakon cilik lan prasaja, misale jek ngomong ora mung kita njupuk gesang manungsa liyane, nanging yen kita nggambarake sethitik iku jembare saka iku, ora mateni wong mung fisik, sampeyan bisa mateni uga emosional; ing tembung utawa tumindak sing nyerang, bisa nyelewakake wong kanthi jero, senadyan ora sengaja, lan iki penting kanggo njaga tembung lan tumindak. Lan babagan kéwan lan tetanduran, babagan alam sakabèhané? Aturan ora nemtokakesampeyan ora bakal mateni manungsa, mung ngandika "kowé aja matèni ", nggawe luwih komprehensif; Mulane, sajrone ngurus cara kita nambani wong liya kita uga perlu ngurus cara kita nambani alam,"Sakehe wong kang gumunggung padha ngluhurna Pangeran Yehuwah! Padha saosa puji marang Pangeran Yehuwah! "(SALMOS 150: 6). Iki minangka pepakon pisanan sing dicethakaké dening Gusti Yesus marang wong enom sing sugih ingMatius 19: 18, kita maca ing pérangan pisanan ayat:"Atur wangsulane: Gusti Yesus mangsuli, "Kowe aja mateni ..."
  • 7º Mandamento (VS 14): "Sampeyan ora bakal manis."Gusti Yesus ugi maringi pepenget dhateng tiyang enom ingkang sugih, ing ayat ingkang dipun paringaken ing nginggil, ing ukara ing ngisor:"... sampeyan ora bakal laku jina ..."lan ingMatius 5: 27-28ngendi kita maca:"Kowé wis padha krungu, yèn ana pangandika marang para leluhur: Aja laku jina! Nanging Aku pitutur marang kowé: Sing sapa nggatèkaké marang wong wadon kalawan laku cidra ing atiné, iku laku jina karo wong wadon. "Pepakon iki uga cilik nanging banget lengkap, swara kita ora kanggo laku sembarang jenis laku. Ing Imamat 18: 6-23 ana iki dhaftar panjarwa apa kita bisa nimbang minangka jinis laku jina, lan kalebu ing dhaptar iki: ngiyanati antarane conjujes, mama, cilik, homoseksual lan jinis manungsa karo kewan. Oalah, Pepakon iki nglepataken sembarang kegiatan seksual njaba pernikahané legal lan binerkahan dening Gusti Allah.
  • 8º Mandamento (VS 15): "Kowe aja nyolong."Iki sethitik sethitik sing printah kita ora kanggo nyolong, uga salah siji saka Commandments dipetik dening Gusti Yesus kanggo wong enom sugih, isih ingMatius 19: 18lan kanthi ukum angger-angger kang padha:"... sampeyan ora bakal nyolong ..."kita ora bisa nguasai apa sing dadi wong liya, tanpa ngidini.
  • 9º Mandamento (VS 16): "Kowe ora bakal dadi seksi palsu tumrap pepadhamu."Perintah sing ora menehi kesaksian marang wong liya uga supaya ora ngapusi. Iki pancen serius yen nyoba nyalahake Gusti Yesus menyang pati, para pemimpin agama padha nerak angger-anggering Toret iki"Para pengarepé imam lan para Farisi terus pada nyalahké Gusti Yésus nganggo prekara-prekara sing abot. Ora ana wong siji-sijia kang sumengka menyang ing swarga. Nanging pungkasane ana loro ... " (MATEUS 26: 59-60)lan ing teks Alkitab liyane, kita uga maca tembung abot Gusti Yesus nglawan pelanggaran Commandment iki:

"Sampeyan iku saka bapakmu, Iblis, lan kowe kepengin nglakoni kepinginan. Dheweke iku tukang mateni wiwit wiwitan, lan ora dianggep bener, amarga ora ana bebener. Nalika dheweke ngucapake goroh, dheweke ngandhakake saka dheweke dhewe, amarga dheweke goroh lan bapak goroh. " (JOHN 8: 44)Kene Yesus nyebut setan, uga matèni wong, considering iki, ayo padha elinga ing Pepakon enem kasebut sadurunge ... nanging ngelingi liyane saka ayat, njupuk care saka "kawulo alit tumrap" sing kadhangkala diwènèhaké ing Lawakan, gossip lan Lawakan.

  •   10 Commandment (VS 17): "Sira aja melik marang omahe pepadhanira, sira aja mélik bojoné pepadhanira, utawa manservant, utawa wadon, utawa sapi, utawa bokong, utawa apa sing sapepadhanira kang."Iki minangka Perintah liyane sing mrentahake kita ora pengin kanggo awake dhewe apa sing dadi wong liya. Aturan kaping pitu lan kaping wolu paring dhawuhaja njupuk kepemilikansaka apa sing dadi duweke dhewe, tanpa ninggalake dadi anggota liya liyane; perintah kaping sepuluh ngurutakeora penginsing kagolong liya. Kita bisa ngeling-eling teks sing wis ditulis ing ndhuwur saka Matius 5: 27-28 minangka conto, kanggo nggoleki wanita asing kanthi pikiran sing ora sopan, wis didambakake.

First, kita kudu nggawe iku cetha banget ing wektu ora hukum utawa mendamento iki ical, minangka akeh memulanga matur yen paseksene Nabi Musa lan Gusti Yesus dying ing salib kanggo ngilangi. Panjenengan bisa nelusuri ing ngendi wae ing Kitab Suci, loro lawas lan anyar Testaments, ora golek ngendi wae samubarang teks sing affirms pembatalan sembarang dhawuhe hukum iki, ing nalisir, iku bisa nyatet ndhuwur, kita ketemu kabeh utos Toret saka Gusti Allah ing loro Prajanjian lan Gusti Yesus piyambak ngandika:"Aja mikir yen aku teka numpes hukum ... Aku teka ora kanggo numpes wong-wong mau, nanging kanggo nindakake mau. Satemené Aku pitutur marang kowé, nganti langit lan bumi ora bakal sirna, ora ana sing bakal nélakaké yèn ana pepeteng utawa tatal sing bakal nasar saka angger-anggering Torèt, sadurungé rampung. Sapa baé kang nyirnakake salah sawijining pepakon iki, lan mulangake wong, iku bakal kasebut paling ora ana ing Kratoning Swarga. Nanging sapa sing bakal netepi lan ngladèni, bakal diarani gedhé ing Kratoning Swarga. "(MATEUS 5: 17-19). Kanthi mangkono, Gusti Yesus miyos mangu bab kesahihan saka angger-anggering Toret lan nyatane iya kanggo dheweke - wis kawujud - Nanging, kasunyatan bilih Panjenenganipun kawujud hukum, ora repealing, kanggo kita maca ndhuwur, piyambak nyariosaken bilih piyambakipun mboten numpes (nyabut) Hukum; Saiki, yen ora teka ngrusak Taurat, iku isih sah. Lan Gusti Yesus uga ngandika:"Yen kowe tresna marang Aku, netepi pepakonku."(John 14: 15). Mung kanthi asih Yesus kita tetep netepi angger-anggering Toret."Manawa kowe netepi pepakonku, kowe bakal tetep ana ing katresnanku, kaya anggonku netepi pepakoning bapakku lan tetep ana ing katresnaningSun".(JOHN 15: 10). Ing kene Yesus menehi resep supaya tetep ing katresnan - tetep HukumNe, nyatane, mung kanthi tresna marang Yesus, kita tetep netepi Hukum iki, amarga Panjenengane piyambak ngandika:"Iki angger-anggerKu: tresna-tinresnanana kaya anggonku tresna marang kowe."(JOHN 15: 12). Iki loro ayat bisa mimpin kita menyang kesalahpahaman, nggawe kita mikir loro commandments, sing saka Sang Rama lan Gusti Yesus, nanging Gusti Yesus enlightens iki dening nanggapi menyang dhokter angger-anggering Toret babagan apa angger gedhe, ngandika,"Sira tresnaa marang Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu kanthi gumolonging atimu, kalawan gumolonging atimu lan kalawan gumolonging atimu. Iki minangka pepakon pisanan lan gedhe. Kapindho, padha karo, iki: Sampeyan bakal tresna pepadhamu minangka sampeyan dhewe. Iki loro commandments hang kabeh hukum lan nabi. "(MATEUS 22: 37-39). Kanthi mangkono, kita bakal weruh manawa angger-anggering Toret iku katresnan, marga tresna marang Gusti Allah, kita bakal netepi pituduh sing wiwitan lan kaping papat lan ngasihi sesami kita, kita bakal netepi pituduh kaping lima kanggo pituduh.
Nanging narik kanggo anggepan yen Hukum Sepuluh Commandments ora mung siji sing diwenehake dening Gusti Allah ing Gunung Sinai kanggo Musa lan Israel; yen kita ndhelik, kita bakal weruh yen Gusti Allah maringi dhawuh 10 lan banjur kaya mengkono:"Nalika wong-wong weruh gludhug lan petir, lan swaraning kalasangka, lan gunung asap, lan gemeter saka wedi, banjur lunga, lan ngadeg ana ing kadohan, sarta ngandika marang Musa," Ngandika karo aku, lan kita bakal krungu. " nanging aja nganti padha diparingi dening Gusti Allah, supaya kita aja nganti mati. Nabi Musa banjur ngandika marang wong-wong mau: "Aja padha wedi! Ida Sang Hyang Widi Wasa sampun mapaica kamenangan ring semeton, tur tresna asih ring semeton, mangda semeton nenten madosa. Wong-wong mau padha ngadeg ana ing kadohan, nalika Nabi Musa tekan ing pepeteng kang peteng, ing ngendi Allah ana. Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang Nabi Musa: "Mangkene pangandikane marang wong Israel: Kowe wus padha sumurup, yen Ingsun wus ngandika marang sira saka ing swarga.(EXODUS 20: 18-22). Sampeyan ndeleng? Wong-wong wedi karo tontonan sadurunge, mlayu lan njaluk Musa kanggo ngomongake, banjur Musa nyedhak Gusti Allah, Gusti Allah ngandika marang dheweke lan dikirim menyang wong-wong ing Ordo Padha sabanjuré, sing kita temokake saka ayat 23.
Hukum iki nduweni fungsi sing ditegesake ing kitab-kitab suci; akeh sing ora manut kanthi matur sing amarga ora nduweni daya Kaslametan, iku ora perlu, sanadyan dheweke ngakoni sawetara wong, sing penting."Supaya angger-anggering Toret iku dadi tetulung, mimpin kita marang Sang Kristus, supaya kita kabenerake kanthi pracaya"(GALAXIES 3: 24). Ayat iki ndadekake manawa angger-anggering Toret kasebut minangka "aio", yaiku, "pituduh" kanggo mimpin kita marang Kristus; kaya cermin, nuduhake kita ing ngendi kita isih kotor, supaya kita bisa ngresiki dhéwé ing bagean kasebut, supaya angger-anggering Toret, nuduhake kita ing ngendi kita nglakoni dosa, supaya kita mratobat marang Gusti Yesus supaya bisa nampa pangapura lan kawilujengan. Paulus piyambak nyatakake:"Apa ta tegese apa? Apa dosa angger-anggering Toret? Ora kabeh! Nanging aku ora ngerti dosa kajaba angger-anggering Toret. Sabab aku ora bakal ngreti manawa angger-anggering Toret ora ngucap: Aja goroh. "(ROMANOS 7: 7). Ora let suwe angger angger-anggering Toret ora bisa disimpen, nanging bisa nyatakake.

Hubungi Kami!
GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!